SCIALPINISTICA Pan di Zucchero (A) del 16/04/2006
Viste le previsioni del temp masa dubbie, per la gita fuori porta de pasquetta decidem per l'Austria. Co la scusa che po' anca qi i ha mess brutt el dopodisnar, puntem sula gita da 700 metri de salita e 2000 de discesa... Partim cosi' ale 5:45 (prima no serve, che tanto i impianti de Stubai prima dele 8 no i daverze!) co l'Alberto e l Luca: ancoi el safer el fao mi co la polo. Arivai vers Bressanom, anca le nubi basse le se dirada e come da previsiom el zel el se daverze for tut: de lusso! E coi' ale 8 e 10 sem za' li' che paghem i 13,50Euro ai impianti de Stubai per la risalita al Jochdohle (el punto pu' alto de arrivo impianti: 3150m.). Dopo aver fat en po' de casim co le cabinovie, na volta enzima gh'era da capir endo nar: el Zuckehutl el gh'evem davanti...ma parecchio en la'.... come narghe al vers? La relaziom del Gionco no la partiva dal punto pu' alto dei impianti (ma se doveva ciapar na deviaziom a meza montagna en salita....), ma la cartina dela Kompass che gh'evo drio la me segneva la scialpinistica propri da endo che erem, e cosi', scollinai zo per na pista, alla partenza del'impianto de skilift avem capi' che erem drio a far giust: gh'era le tracce e anca en gruppo de altri taliani che partiva da li'. E cosi' l'era le 9 e 20 che metevem su le pel, a quota 2750 e ne envievem vers la zima. De bona lena pasem subit en par de gruppi e con do zete, sem subit a en passo ormai a quota 3000. Traversem na piana e raggiungem n'altro passet en pel pu' alt e qi raggiungem el Luciano che ancoi l'e' vegnu' su anca lu' a far sta zima co la Cinzia, la Manuela e altri doi. Da qi ne basta far en lungo semicerchio su el ghiacciaio e arrivem ai pei dela parte alpinistica. A sinistra g'avem la Wilder Pfaff/Cima del Prete e a destra, molem i sci, metem su picca e ramponi e.... g'avem el nos canalim che ne porta en vetta. A mi me se rote anca en rampon, ma tanto g'ho drio do picche! Som en te na bot de fer! E alora su! Arivai ala cross, ne podem fermar sol dese minuti, perche' se ennuvola e dovem nar zo de bala per smontar dal ghiacciaio. Enveze che tornar dalla stessa de salita e po' dale piste, vist che el Luciano el conos la variante per la Sulzental, anca se a veder la relaziom del Gionco la fa terrorismo (pericolosa per slavine, erta e crepacciada!), ghe nem drio e... fem propri bem. El temp el se ristabiliss subit e pasa' la piana glaciae basta tegnirse sotto le rocce a sinistra e se schiva tute le seraccae.... A 2500 ne fermen 10 minuti a ciapar el sol e quindi zo vers fondoval, arrivai alla congiunziom co la salita che porta a Cima Libera (dalla Stubaital) taca el toc ert e smontem alla Sulzenalm per na slavina, quindi lonc travers vers sinistra per svizinarne el piu' possibile al parcheggio e arivai sula strada sci ai pei, dopo n'autostop de 2 Kilometri, raccatem le macchine e via de corsa al Brennero per mangnar en compagnia en bon taglier e bever l'immancabile giro de birre! (e i grapini oferti dal gestor...)
Dall'arrivo della funivia ecco il Pan di Zucchero! Se l'e' lontam!!! (l'e' quela zima co la ponta smussada enfont ala gresta!) |
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Sul pianoro finale ormai al passo... l'e' quasi ora de cavar i sci... |
...e nar su per el canalim.... che da sotto el par anca bel posta'.... |
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...ma na volta su... l'esposiziom la fa la so bella figura! |
Berg Heil! |
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En discesa, traversa' la piana, perdem quota tegnindone alla sinistra dei seracchi (a destra nella foto) |
e quindi zo fin al rifugio endo che ne congiungem co l'itinerario de salita per Cima Libera (da Stubai) |
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....e sotto el rifugio, sfruttem na slavina... |
per arrivar alla piana della malga e da qi.... lonc travers en tel bosc (e gh'e' da perder ancor quota!) fin ala strada! |
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