SCIALPINISTICA Pan di Zucchero (A) del 16/04/2006

Viste le previsioni del temp masa dubbie, per la gita fuori porta de pasquetta decidem per l'Austria. Co la scusa che po' anca qi i ha mess brutt el dopodisnar, puntem sula gita da 700 metri de salita e 2000 de discesa... Partim cosi' ale 5:45 (prima no serve, che tanto i impianti de Stubai prima dele 8 no i daverze!) co l'Alberto e l Luca: ancoi el safer el fao mi co la polo. Arivai vers Bressanom, anca le nubi basse le se dirada e come da previsiom el zel el se daverze for tut: de lusso! E coi' ale 8 e 10 sem za' li' che paghem i 13,50Euro ai impianti de Stubai per la risalita al Jochdohle (el punto pu' alto de arrivo impianti: 3150m.). Dopo aver fat en po' de casim co le cabinovie, na volta enzima gh'era da capir endo nar: el Zuckehutl el gh'evem davanti...ma parecchio en la'.... come narghe al vers? La relaziom del Gionco no la partiva dal punto pu' alto dei impianti (ma se doveva ciapar na deviaziom a meza montagna en salita....), ma la cartina dela Kompass che gh'evo drio la me segneva la scialpinistica propri da endo che erem, e cosi', scollinai zo per na pista, alla partenza del'impianto de skilift avem capi' che erem drio a far giust: gh'era le tracce e anca en gruppo de altri taliani che partiva da li'. E cosi' l'era le 9 e 20 che metevem su le pel, a quota 2750 e ne envievem vers la zima. De bona lena pasem subit en par de gruppi e con do zete, sem subit a en passo ormai a quota 3000. Traversem na piana e raggiungem n'altro passet en pel pu' alt e qi raggiungem el Luciano che ancoi l'e' vegnu' su anca lu' a far sta zima co la Cinzia, la Manuela e altri doi. Da qi ne basta far en lungo semicerchio su el ghiacciaio e arrivem ai pei dela parte alpinistica. A sinistra g'avem la Wilder Pfaff/Cima del Prete e a destra, molem i sci, metem su picca e ramponi e.... g'avem el nos canalim che ne porta en vetta. A mi me se rote anca en rampon, ma tanto g'ho drio do picche! Som en te na bot de fer! E alora su! Arivai ala cross, ne podem fermar sol dese minuti, perche' se ennuvola e dovem nar zo de bala per smontar dal ghiacciaio. Enveze che tornar dalla stessa de salita e po' dale piste, vist che el Luciano el conos la variante per la Sulzental, anca se a veder la relaziom del Gionco la fa terrorismo (pericolosa per slavine, erta e crepacciada!), ghe nem drio e... fem propri bem. El temp el se ristabiliss subit e pasa' la piana glaciae basta tegnirse sotto le rocce a sinistra e se schiva tute le seraccae.... A 2500 ne fermen 10 minuti a ciapar el sol e quindi zo vers fondoval, arrivai alla congiunziom co la salita che porta a Cima Libera (dalla Stubaital) taca el toc ert e smontem alla Sulzenalm per na slavina, quindi lonc travers vers sinistra per svizinarne el piu' possibile al parcheggio e arivai sula strada sci ai pei, dopo n'autostop de 2 Kilometri, raccatem le macchine e via de corsa al Brennero per mangnar en compagnia en bon taglier e bever l'immancabile giro de birre! (e i grapini oferti dal gestor...)




Dall'arrivo della funivia ecco il Pan di Zucchero! Se l'e' lontam!!! (l'e' quela zima co la ponta smussada enfont ala gresta!)


Sul pianoro finale ormai al passo... l'e' quasi ora de cavar i sci...


...e nar su per el canalim.... che da sotto el par anca bel posta'....


...ma na volta su... l'esposiziom la fa la so bella figura!


Berg Heil!


En discesa, traversa' la piana, perdem quota tegnindone alla sinistra dei seracchi (a destra nella foto)


e quindi zo fin al rifugio endo che ne congiungem co l'itinerario de salita per Cima Libera (da Stubai)


....e sotto el rifugio, sfruttem na slavina...


per arrivar alla piana della malga e da qi.... lonc travers en tel bosc (e gh'e' da perder ancor quota!) fin ala strada!



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